Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – White Night

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se asi o jednu z nejlepších konverzí hry Amnesia: The Dark Descent, která původní hru už příliš nepřipomíná. Protože se neodehrává v dávné minulosti ale v dobách nedávných, tak hra obsahuje více prvků z Penumbry. Ocitáte se v roli pacienty psychiatrické léčebny v Denveru, kde jste za údajnou vraždu vaší manželky. Že je vše trochu jinak je asi víc než jasné. Hra exceluje v mnoha směrech – má dobrý příběh, je atmosférická, depresivní, odehrávající se v na poměry Amnesie v neokoukaném prostředí, obsahuje sice budgetové ale přesto úžasné vizální efekty. Už jen samotné nasvícení některých úrovní je prostě lahůdka pro oči. Hra by mohla klidně vyjít samostatně a směle konkurovat základní hře. Jestliže mezi Custom Story je králem The Great Work, tak mezi konverzemi je to White Night.

STATISTIKY

Jelikož se hra odehrává v současnosti (nebo možná v nedávné minulosti) předměty nejsou úplně stejné. Lucernu nahrazuje baterka (svítilna) a energii do ní si budete dobíjet pomocí baterií, které budete různě nalézat. Další předměty prakticky nemají smysl. Žárovky (Lightbulbs) nahrazují křesadla a můžete je našroubovat v některých temných prostorách a posvítit si. Morphiny jsou vlastně totéž co laudanum, ale vzhledem k tomu, že monster je ve hře velice málo, tak je příliš nevyužijete.

předmět v inventáři – 23

předmět získaný kombinacemi – 2

dokument – 18 + 32 prázdných dokumentů na konci hry

magnetofon – 5

Battery – 25

Lightbulbs – 5

Morphine – 12

Intro

Začínáte v jakémsi snovém světě zavření v kleci. Otevřte dveře a jděte po chodníku rovně. Poté se přenesete do reálu a budete ležet na nemocničním lůžku.

Rooms

Probíráte se v cele psychiatrické léčebny. Ze stolu seberte dokument A Note to YOU. Dveře se otevřou, takže vyjděte na chodbu. Bude následovat cut scéna. Poté vejděte do cely vlevo a seberte dokument My Last Words. Vyjděte zpět do chodby a v ohybu chodby vstupte do sprch. Dveře však za vámi zapadnou a vy jste uvězněni. Vzadu pod umyvadlem seberte Hall Key. Vpravo na stěně je zeleně ozářený kohout od sprchy, kterým otočte. Zkuste otočit ještě několika dalšími kohouty a v jiné části místnosti si tak odklopíte poklop ventilační šachty ve stropě. Vylezte po žebříku nahoru, projděte šachtou a seskočte opět v místnosti, kde jste předtím sebrali dokument. Vyjděte zpět do chodby a za ohybem chodby vstupte do cely vpravo a prohlédněte si mrtvolu. Vyjděte zpět do chodby a pokračujte na její konec, kde si pomocí klíče odemkněte dveře. V hale vlevo je ve skříni Morphine a vpravo leží na lehátku mrtvola, ve které je zapíchnutý nůž. Vytáhněte nůž z mrtvoly a na zem spadne Section Key. Nedaleko je kancelářské oddělení, kde leží na stole dokument To dr. S. Vstupte vpravo do jídelny a poté si klíčem odemkněte dveře vlevo. Vystoupejte po schodech nahoru a vejděte do dveří do další úrovně.

Stairs

Jděte po schodech nahoru a na odpočívadle seberte dokument Another Note to YOU. Najděte nějaký kámen a praštěte jím do poškozené zdi na tomto odpočívadle. Na zem vám spadne Crowbar. Sestupte po schodech opět dolů a na konci v temném koutě je na polici regálu Lightbulb a v další krabičce je ještě jedna Lightbulb. Pomocí páčidla vylomte mřížové dveře a uprostřed místnosti leží na lehátku vedle mrtvoly, ve které je zabodnutý kotouč cirkulárky, Stairs Key. Nyní jděte po schodech až úplně nahoru, dveře si odemkněte klíčem a vstupte do podivně pokroucené chodby. Vpravo na stěně visí dokument One Other Note to you. Až budete chodit po stěně chodby jděte až ke dveřím, které se sice otevírají, ale vzhledem k tomu, že jste na stěně, není jimi možné projít. Vraťte se na začátek chodby a přineste si nějakou bednu ke dveřím. Proskočte dveřmi a pokračujte až na samý konec chodby. Přeskákejte po rotujících předmětech na konec, kde je bílé světlo.

Hospital

Otevřte dveře a vstupte do rozlehlé místnosti. Vpravo jsou dveře do malé kanceláře, kde seberte z psacího stolu Locked Patients Key a dokument Renewal Works. Přihrádku stolu vylomte pomocí páčidla z inventáře a seberte Screwdriver. Vyjděte zpět do velké místnosti a vpravo můžete vejít do další místnosti, kde je puštěný projektor a podívat se na obrázky. Vraťte se do velké místnosti a vpravo u závalu je obraz, na který klikněte a přečtěte si text. Jděte do zadní části místnosti, kde je na stole dokument Hospital History. Před vámi jsou dvoje dveře. Pravé si odemkněte klíčem z inventáře a vstupte. Vpravo jsou mřížové dveře zamčené elektronickým zámkem. Vstupte do dveří před vámi, které vedou do malé kanceláře. Z přihrádky psacího stolu seberte dokument Note to dr. Patrick a vzadu v prosklené skříni jsou 2 Morphiny. Vyjděte ven do chodby a vezměte s sebou židli. Tu hoďte proti elektrické skříňce vpravo od mříže a tím si mřížové dveře zpřístupníte. Projděte do chodby za mříží a vlevo seberte ze země Flashlight. V předposlední cele vpravo visí Hospital Hall Key. Známou cestou se vraťte do velké místnosti a klíčem si odemkněte levé dveře. Jděte na rozcestí chodeb a dejte se vpravo. Vstupte do prvních dveří vpravo, rozsviťte si světlo pákou vedle dveří a vpravo klikněte na MAGNETOFON. Dozvíte se nápovědu k části jakéhosi kódu. Vraťte se do chodby (po skončení záznamu z magnetofonu) a jděte vpravo, kde na konci jsou zamčené dveře. Vedle je 6 tlačítek, kterými se zadává kód. Vraťte se na rozcestí, jděte rovně a vstupte do prvních dveří vlevo. Opět si rozsviťte pákou u dveří a vzadu na stěně je číslo 5, což je první část kódu. V regálu je v jedné z krabiček ještě Lightbulb. Vraťte se do chodby a vejděte do dalších dveří vlevo. Seberte ze stolu dokument Annoying here, ze kterého se dozvíte třetí číslici kódu, což je 2. Druhá číslice je rovná počtu umyvadel na toaletách což je 6 a poslední je polovina z tohoto počtu, tedy 3. Běžte tedy na konec chodby a pomocí tlačítek zadejte kód 5623. V místnosti za dveřmi seberte z vpravo z psacího stolu Morphine. V zásuvkách levého stolu jsou 2 BATTERY a v přihrádce levého stolu najdete Downstairs Key. Pomocí baterií si dobíjejte svou svítilnu, kterou jste před chvílí sebrali. Vraťte se do chodby, dejte se vlevo a vpravo sejděte po schodech dolů. Dveře pod schody si odemkněte klíčem. Vstupte do dveří do kanceláře před vámi a z prosklené skříně si seberte 2 BATTERY. Ze stolu vlevo si vezměte dokument Lockdown and Restoration. V přihrádce stolu je Patient Wing Key a v jedné ze zásuvek další BATTERY. Vyjděte zpět do chodby a klíčem si odemkněte dveře, vedle kterých je nápis Patient Ward. Vstupte do protějších dveří a vzadu je na stěně Fire Axe. Přineste si nějaký předmět na rozbití skleněného krytu. Vyjděte z místnosti a dejte se vlevo do chodby s mnoha postranními dveřmi. Vstupte do posledních dveří vlevo a pomocí Fire Axe rozmlaťte prkna bránící vám v další cestě. Poté se dejte vpravo a vstupte do dveří do další úrovně.

Morgue

Jděte ulicí vpřed a v ohybu jsou odpadky. Za nimi leží ukryté 2 BATTERY (na různých místech). Jděte na konec ulice, vyjděte po schodech nahoru a vpravo jsou vyčnívající železné pruty. Jeden vyviklejte a poté seberte ze země Iron Bar. Předmět použijte na zamčené dveře a cesta dál je volná. Jděte jedinou možnou cestou stále vpřed, nikde neodbočujte a na konci vstupte do mřížových dveří, Klikněte na židli a přečtěte si text. Dalšími dveřmi vyjděte do chodby. Vlevo ve skříni najdete BATTERY. Vpravo jsou dveře, před kterými je nemocniční lehátko. Odtáhněte lehátko stranou a vstupte do dveří. Na konci je malá místnost a ve středu je plošina, na které leží Nowhere Key. Doskočte si pro něj (skočte ze strany, aby vám zářivka nepřekážela) a vraťte se zpět do chodby. Odemkněte si poslední dveře v chodbě a sejděte po točitém schodišti dolů. Projděte podivnou chodbou k dalšímu točitému schodišti, po kterém tentokrát vyjděte nahoru. Jděte jedinou možnou cestou až k okraji šachty, kde slezte po žebříku dolů. Projděte k dalšímu žebříku, po kterém vylezte zase nahoru. Na konci chodby je vpravo výtah. Vzadu v koutě najdete dokument Patient 34 – Death Report. Poté jděte k výtahu, klikněte na tlačítko a nastupte do kabiny. Nejprve sjeďte dolů do prvního podlaží. Vpravo je na zemi dokument I did it for my love. Je tu jakási skříň, kde se opět pomocí tlačítek zadává kód. Postel je svázaná s obrazem vzadu. Musíte odtáhnout postel do takové polohy, abyste pohnuli obrazem vzadu na stěně. Pokud vám to nejde uchopte palici a házejte ji proti posteli tak dlouho dokud obraz vzadu na stěně nezmizí. Na stěně za obrazem jsou římské číslice, které jsou nápovědou k otevření boxu u výtahu. Na boxu je celkem 8 tlačítek, která nejsou označená číslicemi. Pro lepší orientaci si je však označíme v pořadí zleva doprava číslicemi 1 až 8. Zadejte následující kód: 612853. Víko se odklopí a vy můžete sebrat Ring of Reflections. Nastupte do výtahu a vyjeďte tentokrát do třetího podlaží. Tady se musíte proplést mezi stěnami z pletiva. K tlačítku výtahu se rovněž musíte dostat, protože je od samotného výtahu oddělené. Na stoličce leží dokument I Found it My Love. Ve skříni vzadu je Ring of Reflections, 2 BATTERY a 2 Morphins. Vraťte se na začátek, nastupte do výtahu a sjeďte znovu do druhého podlaží. Na ruku vpravo nasaďte oba prsteny z inventáře. Ruka zmizí a vy budete moci pokračovat dál. Vylezte po dlouhém žebříku nahoru. V horní části je však žebřík ohnutý. Skočte na plošinu za sebou a poté šplhejte nahoru po laně. Nahoře seskočte na další plošinu a pokračujte nahoru po dalším žebříku. Pak už jen vstupte do dveří do další úrovně.

Basement

Vejděte do prvních dveří vlevo a pod postelí najdete 2 Morphins. Vyjděte zpět do chodby a jděte do třetích dveří vlevo. Pod postelí najdete pro změnu 2 BATTERY. Vraťte se do chodby a na konci projděte dveřmi do další chodby. Na stoličce leží dokument Regression. Vraťte se o kousek zpět a vstupte do koupelny. Vpravo je vana s horkou vodou, ve které je klíč. Abyste se k němu dostali, musíte pustit do vany studenou vodu. Nejprve otočte kohoutkem vedle dveří, čímž pustíte do trubek vodu. Jděte k druhé vaně vlevo a otočte kohoutkem nahoře na potrubí. Nyní musíte pomocí kohoutků nastavit u první a druhé vany správnou kombinaci, aby do van tekla voda. Takto postupujte od jedné vaně k druhé. Je to trochu zdlouhavé, ale nikoliv obtížné. Možných kombinací kohoutků je totiž velice málo, takže snadno dosáhnete cíle vylučovací metodou. Nakonec pusťte vodu do poslední vany a budete konečně moci sebrat Sewers Key. Vraťte se do chodby, jděte vlevo a hned za dveřmi vlevo jsou dřevěné dveře, které si odemkněte klíčem. Sejděte po schodech dolů a vstupte do stok. Běžte jedinou možnou cestou vpřed a seskočte dolů do vody. Jděte po pravém chodníku a po straně uvidíte dvoje dveře. Vstupte do prvních dveří a z psacího stolu seberte Storage Key a dokument Generator Replacement. V přihrádce je ještě BATTERY. Vyjděte z místnosti a vstupte do druhých dveří. Vzadu seberte Empty Gasoline Can a z polic 2 BATTERY. Vraťte se do stoky a nyní jděte zpět na začátek, kde jste do stoky seskočili. Přistavte si na chodník nějakou bednu, abyste mohli vyskočit nahoru. V chodbě odemkněte první dveře vpravo a vlevo za dveřmi jsou sudy s palivem. Použijte na ně kanystr z inventáře a získáte Filled Gasoline Can. Vraťte se do chodby a vstupte do dveří o kousek dál vlevo. Do trubek nalijte obsah kanystru, zvedněte bedýnku a hoďte ji proti plechovému krytu na stěně. Zatáhněte 2x za páku a generátor se konečně rozběhne. Nyní se vydejte zpět do stoky a tentokrát jděte po levém chodníku. Dveřmi vstupte do podlouhlé haly a poté jděte do otevřených dveří vpravo (předtím byly zavřené). Projděte na konec a vstupte do dveří do další úrovně.

Tunnels

Projděte chodbou ke dveřím a ve výklenku vpravo u mrtvoly je BATTERY. Projděte dveřmi a v následující chodbě jděte vlevo na slepý konec, kde leží na zemi další BATTERY. Dejte se chodbou na druhou stranu a vstupte do třetích dveří vpravo. Klikněte na kolečkové křeslo a přečtěte si text. Vyjděte zpět do chodby a na konci jsou zamčené dvoukřídlé dveře. Uchopte těžkou palici a hoďte ji proti cihlové stěně vpravo. Projděte do nové chodby, na konci se skrčte a lezte nízkým tunelem. Vylezte ve na vlevo seberte BATTERY. Poté sejděte po ukrutně dlouhém schodišti dolů. Dole v chodbě jděte do komplexu chodeb. V několika slepých koncích a výklencích najdete 3 BATTERY a Morphine. Nakonec vstupte do místnosti, kde je na stole MAGNETOFON. Kromě toho jsou tu k sebrání BATTERY, Morphine a Lightbulb. Poté se octnete c podivné místnosti bez dveří. Shora vám kdosi spustí žebřík. Vylezte po něm nahoru.

Asylum

Jste u brány nemocnice. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do vchodových dveří.

Entrance

Jděte k recepčnímu pultu a seberte z něj dokument Organizing the Sessions. Vstupte do malé místnosti vlevo kvůli malému flashbacku. Poté vyjděte v hale po schodech nahoru a vstupte do prvních dveří vpravo. Ze stolu seberte dokument a vraťte se do chodby. Nyní vejděte do druhých dveří vpravo. Z přihrádky prvního psacího stolu vlevo seberte Morphin, ze zásuvky druhého stolu vlevo BATTERY ze zásuvky stolu vpravo další Morphin. Zároveň jsou po stolech 3 MAGNETOFONY, jejichž nahrávky si poslechněte. Vyjděte na chodbu a jděte do druhých dveří vlevo. Seberte ze stolu Wax Cylinder. Ten vložte do gramofonu v první místnosti vlevo, zatočte klikou a poslechněte si melodii. Tu samou melodii musíte zahrát na pianě. Odklopte víko kláves. Klávesy mají celkem 6 tlačítek (sektorů). Pokud si je očíslujeme zleva doprava čísly 1 až 6 tiskněte je v následujícím pořadí: 1, 3, 5, 2, 6 a 4. Vraťte se do chodby, sejděte po schodech dolů do vstupní haly a v recepci klikněte na zvonící telefon. Poté se vraťte zpět po schodech nahoru a znovu vstupte do místnosti s gramofonem. Odstraňte ze zdi obraz a objevíte skrytý výklenek. Z něj seberte Female Wing Key, 2 BATTERY a Morphin. Sejděte po schodech dolů a jděte vpravo do dlouhé chodby. Dveře vlevo na konci chodby si odemkněte klíčem a vstupte do ženského oddělení. Projděte do chodby a poté do dveří vpravo. Následně budete zajati monstrem.

Remember

Octli jste se v podivné chodbě, která vypadá jak ze Silent Hillu. Jděte na rozcestí lávek a pokud půjdete vpravo cesta se vám zahradí řetězy. Dejte se tedy vlevo a jděte až na konec ke stolku, kde proběhne menší flashback. Vraťte se na rozcestí a nyní již můžete jít pravou odbočkou. Jedinou možnou cestou se dostaňte do chodby a na konci skočte dolů do díry. Nyní jste se octli na plošině, kde je spousta cihel. Musíte je házet různě před sebe do propasti. Plošiny jsou totiž neviditelné a stanou se viditelnými až po kontaktu s nějakým předmětem. Není to příliš obtížné, ale strašlivě zdlouhavé. Proto uvádím přesný postup. Bude to tedy následovně: první plošina uprostřed, další plošina šikmo vlevo, poté šikmo vpravo, rovně, šikmo vlevo, šikmo vpravo, rovně mírně vpravo, vlevo, rovně, rovně, šikmo vpravo, šikmo vlevo, šikmo vpravo, rovně mírně vpravo, šikmo vlevo, šikmo vlevo, šikmo vpravo, vpravo, šikmo vpravo a šikmo vlevo. Až už budete dál, tak abyste nemuseli ztrácet čas návratem přes plošiny, skočte dolů do propasti a automaticky se přenesete zpět na začátek. Až tedy budete na druhé straně octnete se v jiné chodbě. Jděte na konec chodby a poté se octnete v další chodbě. Nyní již budete moci používat baterku a inventáře. Ze země seberte Lightbulb. Vyjděte do chodby a dejte se vlevo. Vlevo je vchod do místnosti, kde je pod kanalizační mříží klíč. Zatáhněte za páku a vraťte se zpět do chodby. Jděte vlevo a vstupte do místnosti, kde budete chodit po stropě. V jednom koutě je String a v dalším 3 Morphiny. Přistavte si ke dveřím židli a skočte zpět do chodby. Jděte na druhý konec a slezte po žebříku dolů do šachty. Jděte do vedlejší místnosti, kde seberte z křesadla Hollow Needle. Vraťte se po žebříku nahoru a vstupte do druhé chodby vlevo. Vzadu je truhla kterou si odemkněte pomocí jehly z inventáře. Z truhly seberte Hook, který následně zkombinujte v inventáři s provázkem a získáte tak String with Hook. Jděte nyní do místnosti s kanálem a použijte tento předmět na mříž – získáte Illumination. Jděte do místnosti, kde jste do oblasti vstoupili a použijte klíč na dveře. Octnete se v jiné chodbě. Tady vás budou nahánět plaménky. Rychle vstupte do dveří vpravo, otevřte dveře v podlaze a skočte dolů.

Ending

Vyjděte z místnosti a poté jděte do chodby. Na konci klikněte na tlačítko od výtahu, nastupte do kabiny a sjeďte dolů do prvního podlaží. U vchodových dveří je v přihrádkách vpravo 32 dokumentů (bez označení). Dveřmi vlevo vyjděte z nemocnice ven. Jděte na druhou stranu parkoviště, kde je poblikávající lampa. Z lavičky seberte dokument Patient Progress Report 2. No – a tím hra definitivně končí.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář