Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – The Seed

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o opravdu velice zdařilé DLC pro hru Amnesie: The Dark Descent, které se kvalitativně téměř rovná The Great Work, i když není zdaleko tolik známé. Jedná se o další typicky „hradní“ dobordružství jako například Followed by Death, Rain nebo Key to Freedom. Oproti těmto jmenovaným a jinak skvělým hrám má však jednu obrovskou výhodu – tou jsou dvě dějové linie. Přibližně v půlce hry se totiž hra dělí do dvou cest a každá z těchto cest nabízí průchod zcela odlišnými úrovněmi. To že konce hry jsou také různé je asi jasné. Pokud po dohrání hry budete chtít další porci skvělé zábavy, zkuste hru druhou cestou a určitě nebudete zklamáni. Stačí, když si hru uložíte v hlavní hale těsně předtím než použijte výbušnou chemickou směs a po dohrání hry si tuto pozici opět načtete. Každopádně hra exsceluje i v jiných ohledech. Je dokonale ponurá, depresivní a některé úrovně skvěle vytváří atmosféru strachu a bezvýchodnosti tak jak je tomu například u Emma's Story.

STATISTIKY

Herní doba hry je velice slušná a oleje do lamp je poměrně dost. Křesadel už tak moc není, ale stále dostatečně. Horší je to s oběma lektvary, kterých je opravdu velice málo, když vezmu navíc v úvahu o něco vyšší obtížnost než je běžné. Vyplatí se tudíš šetřit jimi a používat je jen v nevyhnutelných případech. Dokumentů je rovněž nadprůměrné množství.

První cesta

příběhový předmět – 30

příběhový předmět (mimo inventář) – 1

předmět získaný kombinacemi – 5

dokument – 19

olejnička – 21

křesadlo – 43

laudanum – 5

lektvar zdravého rozumu – 3

Druhá cesta

příběhový předmět – 35

příběhový předmět (mimo inventář) – 2

předmět získaný kombinacemi – 8

dokument – 16

artefakt – 1

olejnička – 25

velká olejnička – 2

křesadlo – 43

laudanum – 5

lektvar zdravého rozumu – 4

Outside – Village

Přijíždíte do ospalého městečka kdesi daleko od civilizace. Projděte mezi domy a za vesnicí uvidíte mlhu. Vstupte do této mlhy a pokračujte dál skrz rokli.

Outside – Castle

Před vámi je hradní brána. Ta je však zamčená. Vpravo je ve zdi postranní vchod. Vstupte tudy dovnitř a – dveře se za vámi zabouchly. Už není cesty zpět. Vstupte do dveří naproti. V úzké místnosti je na konci stůl a na něm dokument Hole Note. Vraťte se do předchozí místnosti a odházejte bedny u stěny vpravo. Objevíte tajný průchod. Prolezte skrz něj a octnete se konečně za bránou uvnitř v hradním komplexu. Před vámi jsou dvě cesty. Ta vpředu za stromy však vede jen do slepého údolí s pár opuštěnými stromy. Nic jiného zajímavého tam není. Dejte se tudíž vpravo a dlouhou roklí se dostanete k samotnému hradu. Klikněte na bránu, avšak ta je zamčená. Jděte podél stěny vpravo až uvidíte po chvíli hromadu beden. Za těmito bednami jsou malá dvířka, kterými se vchází do hradního skadiště.

Storage

Projděte podlouhlou sklepní místností. Na konci jsou vpravo a vlevo dveře. Vlevo zatím nemá smysl chodit, protože byste se dostali jen k zamčeným dveřím, ke kterým musíte získat klíč. Jděte tudíž do pravých dveří a na sudu uvidíte ležet křesadlo. Pokračujte do další místnosti a uvidíte na podlaze červené stopy od jakési tekutiny. Na regálu vlevo je další křesadlo. Vzadu je mezi harampádím truhla a v ní Storage Key. Vraťte se do podlouhlé místnosti a nyní jděte do levých dveří. Mezi velkými bednami je ukryté další křesadlo. O kousek dál vpravo je několik dalších velkých beden a jsou jimi zabarikádované dveře. Odtahejte bedny, projděte dveřmi a na dveře na konci chodby použijte klíč z ivnentáře. Projděte dál a ze země seberte páčidlo. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do dveří, které vedou do hlavní haly.

Main Hall

Nejprve jděte do dveří pod schodištěm, které vedou do malého skladiště. Vlevo na regálu je křesadlo a na dalším regálu vzadu další 2 křesadla. Vyjděte z místnosti, vystoupejte po schodech nahoru a vstupte do impozantní haly. Běžte nejprve vpravo pod schodiště, kde najdete Ladder (žebřík). Vzadu na stěně zatáhněte za páku (musíte uslyšet rachot). Nyní vyjděte po schodech nahoru a vstupte do dveří vpravo. Vzadu je truhla, kterou otevřte za pomoci páčidla, které máte v inventáři, a seberte Powder. Vraťte se do haly, sejděte po schodech dolů a dejte se vpravo. Po pravé straně uvidíte postranní schodiště. Vyjděte po něm nahoru a vstupte do prvních dveří vpravo. Z psacího stolu seberte lucernu a z první zásuvky Dinning Hall Key a křesadlo. Odstraňte obraz na stěně a objevíte tajný výklenek, ve kterém jsou olejnička a další křesadlo. Vyjděte na chodbu a vstupte do dalších dveří vpravo. V místnosti seberte ze stolu dokument Clarice Memo. Opět se vraťte do chodby. Na masívní dveře na konci chodby použijte klíč z ivnentáře a vstupte.

Dinning Hall

Vstupte nejdříve do levých dveří. V levém koutě je židle a na ní olejnička. Ve vedlejší knihovně je v jedné polici křesadlo. Almaru vzadu je možné odsunout a za ní uvidíte porušenou zeď. Hoďte na zeď židli, kterou si přineste z druhé strany místnosti. Vzniklým otvorem se dostanete do zamčené místnosti. Vzadu seberte z psacího stolu dokument Johan's Diary: Explosive Recipe. Poté otevřte přihrádku stolu a seberte Key a láhev. Nakonec si ze zásuvky vezměte laudanum. Prolezte dírou ve zdi do předchozí místnosti, vyjděte zpět do chodby a na dveře vlevo použijte páčidlo. Můžete rovnou vypáčit další dveře vpravo. Projděte do nově zpřístupněné místnosti (rovně). Vzadu je na stěně obraz, který sundejte a objevíte tajný výklenek s pákou. Zatáhněte za páku a ze stropu se odklopí padací dveře. Vyskočte na bedny a podívejte se nahoru. Bohužel, žebřík je příliš krátký a nedosáhnete na něj. Pokud jste kus žebříku sebrali v hale, tak ho použijte a nyní už můžete normálně vyšplhat nahoru. Až budete nahoře běžte prozkoumat psací stůl a ze zásuvky si seberte křesadlo. Dál vpravo je na kulatém stolku s knihami olejnička. Pokračujte dál a vlevo uvidíte zamčené dveře. Použijte na ně klíč a vstupte do laboratoře. Vpravo je na bednách křesadlo. Jděte dál do místnosti a vpravo seberte dutou jehlu. Na stole vlevo je ještě laudanum. Vyjděte ven z místnosti a dejte se vlevo. Vpravo jsou další dveře opět zatlučené prkny. Použijte znovu páčidlo a octnete se na vrcholu schodiště. Na stejné schodiště vedou druhé dveře ze vchodové chodby, které byly rovněž zatlučené prkny. Jděte rovně a na kulatém stolku je vzadu ukryté křesadlo. Strhněte vlevo ze zdi obraz a z výklenku seberte olejničku a lektvar zdravého rozumu. Sejděte po schodech až dolů a octnete se ve velké společenské místnosti. Vlevo na krbové římse je olejnička; o kousek dál vpravo je v proskleném stolku křesadlo. Sklo něčím rozbijte, abyste se k předmětu dostali. Nyní jděte ke klavíru, na němž je položený Key. Tím si odemkněte dveře na konci místnosti a poté už jen stačí vstoupit do dveří, které vedou zpět do haly. Použijte dutou jehlu na protější dveře, které vedou do archívů, a vstupte do nich.

Archives

Sejděte po schodech dolů a dejte se chodbou vlevo. Vstupte do dveří vpravo a ze stolu seberte dokument Servant Advice. Vlevo v polici regálu je křesadlo a na stolku v pravém rohu je Servant's Room Key. Vyjděte do chodby, dejte se zpět vlevo a pokračujte rovně až na konec chodby, kde si získaným klíčem odemkněte dveře. Vstupte do místnosti a seberte ze země kladivo. Chodba se za vámi zavalí. Jste v pasti! Prohledejte zadní regál. V jedné polici je po pravé straně tlačítko. Stiskněte ho a vedlejší knihovna se otevře. Vstupte do tajného vchodu. Jděte nejprve do pravé chodby. Vstupte dveřmi do úzké komory, kde z vrchní police pravého regálu seberte lektvar zdravého rozumu a ze zadního regálu olejničku. Vraťte se do chodby, pokračujte přes rozcestí rovně a vstupte do dveří vpravo. Ze stolu seberte dokument Mikhail's Note (1/4) a z dalšího stolu křesadlo. Vyjděte zpět do chodby a nyní vstupte do posledních dveří vlevo. Z regálu vlevo si vezměte křesadlo a v koutě vzadu za regály je dláto. To můžete hned v inventáři spojit s kladivem a získáte tak kladivo a dláto. Hned naproti vám jsou dveře zastavěné těžkou bednou. Odtáhněte bednu, vyjděte do chodby a vpravo použijte kladivo s dlátem na zámek mříže. Vstupte do dalšího komplexu chodeb. Vejděte do dveří vlevo a z přihrádky psacího stolu seberte křesadlo. Z této místnosti vedou další dvoje dveře. Levé jsou však zamčené a pravé vedou do stejné chodby, ze které jste přišli. Vraťte se zpět stejnými dveřmi jak jste přišli a vstupte hned do protějších dveří. Prohledejte almaru a najdete olejničku. Vyjděte opět do chodby a vstupte do dalších dveří vpravo. Ze stolu seberte dokument Worker's Note. Pokračujte do dalších dveří vlevo. Dostanete se do další chodby, kde je několik zamčených dveří. Poslední dveře vlevo jsou odemčené, ale budete si musete nejprve odtáhnout bednu.

Garden

Projděte dlouhou chodbou a na rozcestí se dejte vpravo. Před vámi jsou troje dveře. Za pravými dveřmi je zával, dveře rovně jsou zamčené, dveře vlevo rovněž, ale jen jednoduchým zámkem. Takže použijte na tyto dveře dutou jehlu a vstupte do místnosti. Uprostřed místnosti leží na zemi olejnička. Vzadu na stole je dokument Garden Note. Ve stropě je poklop, který nadzvedněte. Umístěte do otvoru ve stropě žebřík z inventáře a vylezte nahoru. Vzadu na stole je páka, kterou hoďte dolů a poté sami dolů seskočte. Vezměte páku a neste ji z místnosti ven. Jděte chodbou přes rozcestí rovně a dojdete k padací mříži vedoucí do zahrady. Do pákového mechanismu vpravo od mříže umístěte páku a zatáhněte za ni. Vyjděte do zahrady, projděte až na konec a na kamení použijte kladivo s dlátem. Na zem vám spadne úlomek kamene – Damascula. Vraťte se stejnou cestou do haly a jděte opět do Dinning Hall

Dinning Hall

Známou cestou jděte nahoru po schodech a do laboratoře. Kahan na stole by měl už hořet. Pokud ne, otočete kohoutkem. Vpravo od kahanu je přístroj na extrahování. Vpravo pod vývod umístěte sklenici z inventáře. Otevřte dvířka přístroje, do skříňky vložte Damasculu a zatáhněte za páku vlevo. Vpravo klikněte na sklenici – seberte Misture. Nyní dejte sklenici na stojan nad kahanem. Do sklenice přidejte Powder z inventáře a poté seberte hotový výrobek – Damascala Misture. Známou cestou se vraťte do Main Hall.

Main Hall

Nyní se hra rozděluje. Můžete dál postupovat dvěma různými směry, procházet odlišnými levely a rovněž hru zakončit odlišnými konci. V hale jsou dva závaly a záleží, na který z těchto závalů použijte vyrobenou chemikálii. Pokud chcete postupovat první cestou použijte chemikálii na zával v blízkosti vstupu do Garden. Pokud chcete postupovat druhou cestou použijte výbušnou směs na zával nahoře nad schodištěm, tam, kde jste vpravo odbočovali do místnosti, ve které jste sebrali Powder. V tom případě pokud budete chtít v budoucnu sáhnout po návodu přeskočte text pojednávající o první cestě, protože pod tímto textem je návod jak přesně projít druhou cestou.

1. CESTA

Castle Halls

Vstupte do prvních dveří vlevo a z regálu vlevo seberte olejničku. Z psacího stolu vpravo si seberte dokument Old Journal (1/3) a v přihrádce jsou 2 křesadla. V pravém zadním regálu je červeně svítící kniha, tak za ni zatáhněte. Seberte Art Gallery Key. Vraťte se na chodbu a pokračujte chodbou až do míst, kde se chodby rozšíří. Zde si získaným klíčem odemkněte dveře vpravo a vstupte do nich. Na rozcestí se dejte vpravo a na konci slepé chodby seberte ze země olejničku. Nyní jděte chodbami až do místa, kde jsou dvoje zamčené dveře. Jedny z nich probourá monstrum. Vyhněte se mu a vstupte do vchodu, ze kterého vyběhlo. Na konci komory nasbírejte kladivo, olejničku a 2 křesadla. Problém je, že dveře, kterými jste přišli, za vámi zapadly a nejdou otevřít. Musíte monstrum nalákat buď k těmto dveřím, nebo ke dveřím sousedícím se vstupem do komory, aby je monstrum rozlmátilo a vy se mohli dostat z této pasti ven. Až se dostanete ven, jděte zpět chodbou, kterou jste přišli a vstupte do dveří po levé straně. Vyjděte po schodech nahoru, projděte chodbou a dveřmi se dostaňte do další chodby. Vstupte do dveří vpravo a z druhé skříně seberte křesadlo. Vzadu na stole je dokument Johan's Note (1/2). Vyjděte na chodbu a pokračujte chodbou dál. Na konci je místnost zavřená poškozenou mříží. Použijte na mříž kladivo a vstupte do místnosti. Ze stolu seberte Silver Key. Vraťte se dolů do chodby a jděte do haly na konci chodby. Vpravo na stole je křesadlo. O něco dál vpravo je místnost zamořená plynem. Do ní nevstupujte, jinak zemřete. Vlevo jsou zamčené dveře, na které použijte klíč z inventáře a následně vstupte do dveří do další úrovně.

Quarters

Vstupte do dveří vlevo a projděte do další místnosti. Ze stolu vlevo seberte křesadlo, ze stolu uprostřed ještě jedno křesadlo a z dalšího stolu vpředu dokument Johan's Note (2/2). V přihrádce stolu je ještě Chemical A. Vraťte se ke schodišti a jděte do dveří naproti. Vstupte do dveří vlevo, což je šatník. Prohledejte oblečení a získáte Floor Key. Vyjděte ven, dejte se do dalších dveří vlevo a poté vstupte do malé komory, kde leží na zemi olejnička. Jděte zpět ke schodišti a vystoupejte po něm nahoru. Dveře si otevřte klíčem a vstupte do dveří vpravo. V druhé místnosti je zamčená skříň, na kterou použijte kladivo a seberte Chemical B. Vraťte se ke schodišti a vstupte do protějších dveří. V jídelně seberte Chemical C. Nyní se vraťte ke vchodovým dveřím a vraťte se do Castle Halls.

Castle Halls

Vyjděte do haly a běžte vlevo do dveří místnosti, kde uniká plyn. Na nádobu na podlaze použijte postupně všechny tři chemikálie. Tím neutralizujete plyn a můžete vstoupit. Ze stolu seberte křesadlo a poté vejděte do dveří vpravo. Vystoupejte po schodech nahoru a dejte se do chodby vlevo. Na konci vstupte do dveří a odházejte bedny z pravého kouta. Otočte ventilem a tím jste si otevřeli mříž v chodbě. Projděte mříží, vyjděte po dalším schodišti a vstupte do Quarters.

Quarters

Vejděte do místnosti vpravo a seberte dokument Old Journal (2/3). Vzadu na stoličce leží Key. Vyjděte zpět do chodby a vejděte do dveří na konci chodby. Ze země seberte křesadlo. Vraťte se do chodby, kde jsou ještě jedny dveře, které si odemkněte klíčem, který jste sebrali v první místnosti. Sestupte po schodech dolů do zatopených prostor. Jděte kus chodbou vpravo a vstupte do dveří vlevo. Seberte dokument Old Journal (3/3). Vraťte se do chodby a jděte nazpět. Vstupte do prvních dveří, ze zásuvky psacího stolu seberte laudanum a z pohovky vpravo křesadlo. Ve zdi je díra, tak se touto dírou protáhněte do další chodby. Projděte na konec chodby, vyjděte po schodech nahoru a vstupte do místnsoti, kde vzadu najdete Storage Key. Nyní se vracejte stejnou cestou zpět až ke vstupním dveřím a projděte jimi zpět do Castle Halls.

Castle Halls

Sejděte po schodech dolů, dejte se vlevo, vlevo sejděte po dalším schodišti a odemkněte si dveře na konci klíčem, který jste získali v Quarters.

Storage / Hidden Laboratory

Jděte do kouta vlevo, kde je na bednách olejnička. Poté jděte dozadu do úzké chodby a v místnosti na konci seberte dokument The Seed (2/4) a křesadlo. Vraťte se do první místnosti a vlevo u stěny jsou bedny. Odházejte je a objevíte tajný průlez. Protáhněte se jím a pokračujte chodbou až ke schodišti, po kterém sestupte dolů a následně po dalším zase vyjděte nahoru. Vlevo je vstup do laboratoře, ale tam zatím nechoďte. Vejděte do dveří vpravo. Je tu šachta s žebříkem, které vedou dolů do kanálů. Slezte dolů a projděte do podzemního jezera. Nyní jste vlastně pod mostem se dvěma schodišti. Naproti je několik vchodů do vodních kanálů. Vstupte do druhého zprava, projděte na konec a vylezte po žebříku nahoru. V místnosti najdete pod tekoucí vodou Cistern Key. Vzadu v místnosti je ještě truhla a v ní laudanum a křesadlo. Vraťte se stejnou cestou do podzemního jezera. Dejte se vpravo a vstupte do dalšího kanálu. Na slepém konci najdete olejničku. Nyní se vraťte známou cestou na začátek, vylezte po žebříku nahoru a vyjděte do chodby. Dveřmi vpravo vstupte do laboratoře. Vlevo v regálu malého stolku je za sklenicemi ukryté křesadlo. V regálu vpravo jsou v policích další 2 křesadla. O něco dál vlevo je výklenek s psacím stolem a na něm dokument Laboratory Note. V zásuvkách jsou ještě 2 křesadla. Vpravo jsou otevřené dveře vedoucí do malé místnosti. Z regálu vzadu seberte laudanum a v dalším regálu vlevo je za sklenicemi ukrytá olejnička. V tom okamžiku do laboratoře vrazí monstrum. Na zemi je mříž vedoucí do stok. Odklopte ji a seskočte dolů. Na chvíli máte od monstra pokoj. Postupujte vpřed stokami, na rozcestí se dejte vlevo a na konci vylezte do místnosti. V prvním regálu vpravo je olejnička a v dalším je křesadlo (ve spodní polici). Ze stolu pak seberte Rusty Key a rovněž dokument The Seed (3/4). Projděte dveřmi do dlouhé temné chodby. Vlevo jsou zamčené dveře vedoucí zpět do laboratoře, které si můžete odemknout právě nalezeným klíčem. Na dveře na konci použijte Cistern Key a vstupte. Sejděte po schodech dolů a seberte dokument The Seed (4/4). Nyní musíte zadat kód pomocí tlačítek. Kód je 2153 (pomyslná čísla tlačítek jsou v normálním pořadí zleva doprava a shora dolů). Tím jste odčerpali vodu ze stoky pod vámi a můžete bezpečně slézt dolů. Projděte na konec stoky, vyjděte po schodech nahoru a vstupte do dveří do další úrovně.

Underground Complex

Sejděte po schodech dolů a vlevo na zdi je páka, za kterou zatáhněte směrem nahoru. Projděte pod zvedlou mříží a jste v místnosti s těžkými padacími vraty. Na zdi jsou otvory pro barevné cívky, které musíte nalézt. Dejte se vlevo do úzké chodby, poté zahněte vpravo, pak ještě jednou vpravo a do dveří vpravo. Vpravo na regálu je křesadlo a vlevo u hořících ohňů olejnička. V jednom z ohnišť je – zdá se – klíč. Běžte do úzké chodby vzadu za místností a vpravo za bednami leží křesadlo. Na konci chodby seberte dřevěný kbelík. Vyjděte na chodbu, dejte se vpravo a dojdete ke vchodu do chodby zaplavené vodou. Použijte na vodu, která kape ze stropu, kbelík a získáte kbelík s vodou. Vraťte se do místnosti, použijte vodu na druhé ohniště a seberte Burned Key. Vyjděte zpět do chodby, dejte se vpravo, poté vlevo kolem vchodu do zaplavené chodby a z bedny seberte křesadlo. Pokračujte dál chodbou a na dveře vlevo použijte klíč. V místnosti seberte ze země dokument Louisine's Note a vzadu z truhly cívku čtyřfázové amplitudy. Vyjděte do chodby a za dveřmi naproti, ze kterých vyšlo monstrum, najdete olejničku. Nyní se známou cestou vraťte na první rozcestí a jděte rovně, kde sestupte do zatopných tunelů. Použijte opět kbelík na vodu a získáte znovu kbelík s vodou. Projděte až na konec, kde je vstup do místnosti. Na potrubí pod balkónem je olejnička. Vyjděte po schodech na balkón, z jednoho ze stolů seberte dokument Kavrasch's Note a vzadu na zdi je páka, za kterou zatáhněte. Vraťte se do chodby a vpravo se vám zvedla padací mříž. Na rozcestí se dejte vlevo a přijdete do další chodby. Na úplném konci je komora a v ní vlevo v regálu křesadlo a na bedně o kousek dál vlevo olejnička a ještě jedno křesadlo. Vraťte se chodbou zpět a dveřmi vlevo vstupte do strojovny. Otevřte kryt pece a dovnitř nalijte vodu. Vpravo za strojovnou je malý kumbál a v polici vzadu cívka trojitého průtoku, kterou seberte. Nyní jděte na předchozí rozcestí tunelů a dejte se vlevo. Na dalším rozcestí, když se podíváte vlevo uvidíte potrubí, ze kterého otvory uchází pára. Běžte na konec pravého tunelu a vlevo na zdi je ventil, kterým otočte. Tím jste snížili tlak páry. Vraťte se na předchozí rozcestí a nyní si to správně načasujte a přeběhněte chodbou tak, aby vás nezasáhla ucházející pára. Na konci tunelu vylezte po žebříku nahoru. Jděte do levé chodby a z regálu seberte křesadlo. O kousek dál je vlevo na bedně olejnička a v rohu na další bedně další křesadlo. Vraťte se do hlavní chodby a projděte až úplně na konec. Pod vámi je šachta, do které skočte. Pokud skočíte do nesprávné šachty, octnete se dole ve vodních tunelech, které jste už prošli a budete si muset celou cestu nahoru zpakovat. Dole na římse seberte laudanum, vpravo v regálu je křesadlo a vlevo na bednách truhla. Otevřte ji a seberte cívku cyklického průtoku. Abyste ji sebrali, musíte si povyskočit, protože na bednu nelze vylézt (strop je příliš nízký). Odstraňte závoru  u dveří a vyjděte do chodby. Nyní jste v chodbě, ze které se vstupuje do strojovny. Známou cestou se vraťte na začátek úrovně, kde do ovládacího panelu vložte všechny tři cívky – těžká vrata se otevřou. Vstupte do levých dveří a projděte chodbou až k okraji propasti, kde visí řetěz. Vlezte na řetěz jako na žebřík a sešplhejte dolů.

Ending

Běžte jedinou možnou cestou vpřed dokud nedojdete do podzemního chrámu. Pokuste se vyjít po schodech nahoru, ale upadnete na zem a tím hra končí.

2. CESTA

Elevator Hall

Vlevo je nefunkční výtah, takže vstupte do dveří vpravo a sejděte po schodech dolů. Vpředu je mříž, přes kterou se musíte nějak dostat. Vlevo a vpravo jsou postranní místnosti. V každé z místností je v rohu na zemi velké tlačítko. Obě tato tlačítka je třeba stejnoměrně zatížit. V prostřední místnosti je v tmavém rohu sud, který odneste na jedno z tlačítek. Další sud najdete na odpočívadle schodiště, kterým jste předtím sestoupili. Mříž by se po umístění obou sudů měla otevřít. V levé místnosti seberte ještě křesadlo. Projděte tedy dál. Vstupte do dveří vlevo a seberte dokument Mikhail's Note (2/4). V místnosti za pravými dveřmi je vzadu v regálu křesadlo a na bedně u pravé stěny další křesadlo. V levé místnosti je nahoře nad vámi šachta, do které je třeba se dostat. Přitáhněte si z druhé místnosti nějakou bednu a postavte se ji pod vstup ve stropě. Skočte na bednu a s povyskočením vyšplháte nahoru do šachty jako po žebříku. Prolezte na konec šachty a seskočte dolů. Skryjte se za velké bedny, protože se k vám z vedlejší místnosti začne skrz dveře dobývat monstrum. Nechte ho přejít kolem sebe, aby probouralo dveře vedoucí do místností, ze kterých jste původně vyšli. V místnosti, kde jste seskočili z ventilační šachty, je na stěně pákový mechanismus, ale bez páky. V místnosti, ze které vyšlo mosntrum je vlevo za rohem olejnička a v polozavaleném vchodě na druhé straně leží na zemi ještě velká olejnička. Vyjděte proraženými dveřmi ven a v místnosti vpravo je vzadu v polici páka, kterou donesete do díry ve zdi. Za páku zatáhněte a nyní by měl výtah nahoru nad schodištěm už fungovat. Vyběhněte po schodech nahoru, nastupte do kabiny a rychle zatáhněte za výtahovou páku, protože se k vám přibližuje monstrum.

Bridge

Vstupte do dveří vlevo a ze stolu seberte dokument Mihail's Note (3/4) a z dalšího stolu křesadlo. Jsou tu zamčené dveře, ale k těm zatím nemáte klíč. Vraťte se na začátek a dejte se vlevo. Vstupte do prvních dveří vlevo a ze stolu seberte dokument Wikhenlhen's Diary (1/4), na stole vpravo je Research Room Key a v polici regálu vlevo je olejnička. Ještě si povšimněte v dalším rohu kapajícího oleje, protože ho budete za chvíli potřebovat. Jděte do místnosti se zamčenými dveřmi a použijte klíč na dveře. Projděte do výzkumné místnosti, kde leží mrtvola na stole. V zásuvce psacího stolu vpravo najdete křesadlo. Na malém stolku vlevo je láhev a dole v polici stolku další křesadlo. Vraťte se do místnosti s kapajícím olejem a použijte sklenici na olej – získáte láhev s olejem. Vyjděte zpět na chodbu a vpravo od sebe uvidíte rozcestí chodeb. Dejte se vlevo a vstupte do dveří, které uvidíte v dálce před sebou. Vedou do malého skladu, kde seberte z horních polic Machine Room Key a také olejničku. Vraťte se do chodby a vejděte do dveří o kousek dál vpravo. Vyjděte po točitém schodišti nahoru a vstupte do strojovny. Ze stolu vlevo seberte olejničku. Nyní musíte páky zatlačit nahoru v následujícím pořadí: Oil Flow, Rope Control a Bridge Control. Každá páka musí zůstat zaseklá nahoře. Může se stát, že pokud nebudete dostatečně rychlí, systém se zresetuje a páky se vrátí do původních pozic. Až budete mít hotovo, vyjděte ze strojovny a sestupte po točitém schodišti dolů. Dejte se vlevo a jděte stále rovně dlouhou chodbou. Dojdete k padací mříži. Zatáhněte za páku a vejděte na plošinu u mostu. Před vámi by měl být most. Pokud není úplně dole tak zatáhněte za páku vpravo na zdi (nejprve ji však namažte olejem). Jinak v koutě u beden seberte olejničku. Most na druhé straně však není úplně ve správné poloze. Vezměte nějakou bednu, doneste ji na konec mostu, postavte ji nastojato a přes ní přeskočte do chodby. Konečně jste tedy na druhé straně.

Prison

V chodbě jděte vlevo a vstupte do prvních dveří vlevo. Vlevo u ohniště leží olejnička a vzadu u mrtvých prasat křesadlo. Vyjděte zpět do chodby. V levé části chodby jsou 3 vězeňské cely a v pravé části rovněž. V druhé cele vlevo je křesadlo, v třetí vlevo je další křesadlo a v jediné přístupné vpravo Experimantal Room Key. Z obou chodeb vedou schody nahoru, kde jsou ještě tři další cely. První je zamčená, ve druhé je olejnička a třetí je prázdná. Nyní se vraťte na začátek, kde jsou schody vedoucí dolů. Sestupte po těchto schodech a vstupte do dveří vpravo, které vedou do postranní chodby. Dostanete se do márnice. Odklopte kryty boxů na mrtvoly a najdete 2 křesadla. V posledním boxu vlevo je vzadu Strange Stone. Další křesadlo je v polici stolu vzadu a na stole leží Cell Room Key. Vraťte se zpět do hlavní chodby a pomocí páčidla odlomte prkna z dveří naproti. Vstupte do místnosti a ze stolu vzadu seberte dokumenty Wikhenlhen's Diary (2/4) a lektvar zdravého rozumu. V polici u zdi vpravo je křesadlo. Když prohledáte regály vlevo z druhé strany najdete část vrtačky, olejničku a další křesadlo. Vyjděte z místnosti a dejte se chodbou vlevo. Na rozcestí se zahněte opět vlevo a dveře na konci si odemkněte jedním z klíčů z inventáře. Na stole vlevo leží části rozbité vrtačky. Klikněte částí vrtačky z inventáře mezi obě dvě části ležící na stole. Seberte příruční vrtačku. Na jednom stole vpravo vzadu je ještě laudanum. Při pohybu v místnosti buďte opatrní, protože všude unikají jakési jedovaté spóry či co to je. Vyjděte na chodbu a pokračujte vlevo na konec chodby, kde jsou další zamčené dveře. Použijte na ně vrtačku a poté zbylý klíč z inventáře. Vstupte do místnosti s mřížovanými vězeňskými celami. Ze stolu seberte dokument Wikhenlhen's Diary (3/4), z přihrádky křesadlo a v jedné ze zásuvek jsou Prison Section Key 1, Prison Section Key 2 a Prison Section Key 3. Každý klíč je od jedné cely. V první cele je dokument Prisoner's Diary, v druhé olejnička a v třetí křesadlo a také monstrum. Až otevřete celu s monstrem, sledujte ho kam půjde, avšak raději si od něj udržujte určitou vzdálenost. Dovede vás až do nejvrchnějšího patra věznice a probourá dveře jedné zamčené cely. Z postele seberte dokument Mikhail's Note (4/4) a také lektvar zdravého rozumu. Poté odtáhněte levou postel na stranu a objevíte vchod do tunelu. Skočte dolů a prolezte až na konec. Vylezete v další části věznice. Dejte se vlevo po schodech nahoru, projděte kolem přechodových dveří, které jsou však nepřístupné a brzy přijdete na rozcestí chodeb. Pokračujte vpravo a vstupte do poslední cely. Cihly vzadu na stěně jsou uvolněné. Pár cihel vyndejte a ukáže se vám dřevěný trám za stěnou. Trhněte za trám, který se zřítí a probourá zeď. Proskočte dírou ve zdi a projděte na konec temné chodby. Odházejte bedny a prolezte do další vězeňsnké chodby. Vstupte do prvních dveří vlevo a ze stolu vzadu seberte dokument Wikhenlhen's Diary (4/4). Dále prohledejte zásuvky psacího stolu a seberte Key to the Old Labs. Nyní se vracejte stejnou cestou zpátky jak jste přišli. Proběhněte chodbami, sejděte po schodech dolů, projděte kolem tunelu, z kterého jste vylezli a pokračujte po dalším schodišti až dolů, kde je zamčená mříž. Odemkněte si ji klíčem a poté už jen vstupte do dveří, které vedou do laboratoře.

The Old Labs

Sejděte po dlouhém točitém schodišti a přímo pod schody najdete olejničku. Cestu dál blokuje zavřená padací brána. Zatáhněte za páku vlevo od brány a ta se otevře. Jděte na rozcestí chodeb, kde se táhne vpravo krvavá šmouha. Jděte podél šmouhy, avšak do dveří, kde šmouha končí se zatím nedostanete. Pokračujte dál vpravo, kde jsou další dveře. Na jejich otevření použijte jehlu z inventáře. Vzadu je několik regálů, které důkladně prohledejte – najdete Old Test Room Key, olejničku a 2 křesadla. Nyní jděte zpět ke dveřím, ke kterým vede šmouha. Odemkněte si dveře klíčem a vstupte dovnitř. Vpravo v rohu je na stole olejnička a na dalším stole uprostřed křesadlo. Vzadu u stěny je zeleně zářící sud. Použijte na něj láhev z inventáře a získáte nádobu s kyselinou. Vyjděte opět do chodby, na rozcestí jděte vlevo a poté vpravo, kde cestu blokuje pavučina slizu. Použijte na ni kyselinu a vstupte do dveří vpravo. Je tu mříž, jejíž jedna část je vlevo dole a je možné ji vyviklat – získáte železnou tyč. Vraťte se na rozcestí chodeb, dejte se vlevo, ještě jednou vlevo a vstupte do dveří vpravo. Na stole je ARTEFAKT a vlevo je potrubí, v jehož nitru je ukrytý klíč. Použijte trubku na potrubí, pohněte trubkou směrem vlevo a klíč vypadne – Old Labyrinth Key. Vyjděte na chodbu, dejte se vpravo a vstupte do posledních dveří vpravo. Vpravo v rohu je velké tlačítko na podlaze, které je nutné něčím zatížit. Jděte vlevo do rohu, kde zatáhněte za páku na zdi, aby se otevřela mříž cely. V cele je ventil, kterým zatočte několikrát sem a tam a spadne vám na hlavu mrtvola monstra. Monstrum dotáhněte na tlačítko a zavřená mříž v dalším rohu se otevře. Projděte k zamčeným dveřím, které si odemkněte klíčem. Pokračujte do chodby, kde je vlevo na stěně páka. Jejím stisknutím si otevřete mříž vpředu, ale zároveň i vzadu a odtud na vás vyběhne monstrum. Pokud se monstru obratně vyhnete, můžete prozkoumat chodbu, ze které vyběhlo. Dostanete se do chodby, která je za mříží, kde jste vyviklali železný prut. V koutě najdete velkou olejničku a laudanum. Vraťte se zpět a jděte druhou chodbou stále vpřed. Chodba se bude rozdvojovat. Dejte se pravou chodbou, ale po chvíli vás začne pronsáledovat ještě jedno mosntrum. Doběhněte k místu, kde je v podlaze šachta a skočte do ní.

The Old Labyrinth

Před vámi je rozsáhlý labyrint. Abyste nezabloudili, jděte stále jen jedním směrem. V tomto případě vpravo, budete u cíle rychleji. Až se kolem vás objeví rudý sliz budete muset před ním utíkat co to jde, jinak zemřete. Cestu poznáte podle toho, jestli vám cestu zahradí pavučina či nikoliv. Skončíte u okraje hluboké propasti, přes kterou budete muset přeskákat po sloupech. U stěny je prkno, které zvedněte a položte mezi okraj a první sloup. Ostattní sloupy už jsou blízko sebe a snadno přeskáčete na druhou stranu, kde už jen vstupte do velkých dveří.

Underground Complex

Tato úroveň i postup touto úrovní je identický, jako když jste hráli hru první cestou. Jen závěr úrovně je poněkud odlišný. Pokud jste jako první zkusili tuto cestu, tak vás navedu na místo, kde je začátek úrovně při hraní první cestou a dále postupujte podle popisu v první cestě. Rozdíl je jen v tom, že v úrovni nejsou přítomny dokumenty a v případě smrti vás hra – samozřejmě – pošle na jiný začátek. Nejprve se podívejte nad střed místnosti a uvidíte jak tam cosi visí na provaze. Povyskočte si, chňapněte po tom a máte Sanctuary Key. Zároveň se vám otevře padací mříž. Na začátek úrovně se jde stále rovně a po schodech nahoru. Tam je místnost kam se dávají cívky do zařízení na stěně. Další cesta od tohoto místa je tedy stejná jak jsem ji popisoval výše. Až nasbíráte všechny cívky otevřou se těžká vrata. Použijte klíč, který jste sebrali v úvodu úrovně na dveře vpravo. Dostanete se do svatyně. Na malém pultu na konci je Banishment Dagger, kterou seberte. Pak už se jen dostaňte na konec úrovně, kde skočte na řetěz a sešphejte dolů.

Ending

Pokud jste sebrali dýku, budete nyní moci zakončit hru alternativním koncem (a rozhodně i zajímavějším). Běžte na konec tunelů a před vámi uvidíte jakousi bytost ze slizu. Nahoře k hlavě bytosti jsou přístupy po třech schodištích. Musíte zničit všechna tři její životně důležitá místa (modré energetické body). Nejprve najděte dole chuchvalec slizu, nad kterým září modrá energie. Běžte k němu a bodněte do něj dýku. Nyní musíte po schodech vyběhnout nahoru k hlavě netvora (po schodišti nejvíc vpravo) a z těsné blízkosti zabodněte dýku do energetického bodu. Sejděte dolů a opět najdete další chuchvalec slizu se zářící energií. Po jeho zničení vyběhněte k netvorovi levým schodištěm a opakujte to co předtím. Takto zničte i poslední energetický bod a poté se vydejte k nedalekému žebříku, po kterém vyšplhejte nahoru a poté běžte po dlouhém schodišti stále nahoru.

Villa

Jděte k posteli a kliněte na ni, abyste se prospali. Přenesete se do svého domu. Slezte z postele a dostaňte se ke schodišti, po kterém sestupte dolů. Otevřte dveře do haly a – uvidíte. Tím hra definitivně končí.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář