Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Awakening to Shattered Life

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o vynikající DLC, které svou hrůzostrašnou a depresivní atmosférou dalece překonává i leckterá kvalitní a slavná DLC jako například The Great Work. V ostatních ohledech se jedná o průměrnou záležitost. Ale řekněte sami – strach je to o co jde v Amnesii hlavně. Hru trochu sráží obtížný konec s umisťováním úlomků koule. Pokud se chcete opravdu bát, tak toto DLC rozhodně neopomíjejte.

STATISTIKY

Ve hře je více než dostatek všech mimopříběhových předmětů. Oleje i křesadel je velice slušné množství a není ani velký problém je nalézt. Co se týče lektvarů, tak je tato hra jednou z mála, kde je více lektvarů zdravého rozumu než laudanum. Je to celkem logické, protože tato hra je více než kterákoli jiná ze světa Amnesie postavená především na strachu. Dokumentů je vzhledem k délce hry průměrné množství.

příběhový předmět – 27

příběhový předmět (mimo inventář) – 1

předmět získaný kombinacemi – 2

dokument – 13

olejnička – 14

křesadlo – 31

laudanum – 3

lektvar zdravého rozumu – 9

Probouzíte se v posteli. Slezte z postele a ze stolku seberte dokument Quest to You. Na krbové římse je křesadlo. Vyjděte ven a dejte se vlevo chodbou. Vstupte do prvních dveří po levé straně. Octli jste se v jídelně. Na druhém dlouhém stole je olejnička. Z psacího stolu seberte křesadlo a v jedné ze zásuvek najdete lektvar zdravého rozumu. V rohu místnosti je ještě vrtačka, ale nejde ji sebrat. Vyjděte zpět do chodby a dejte se na její konec. Z psacího stolu seberte křesadlo a ze zásuvky další olejničku. Vstupte do dveří vpravo a přes dveře si promluvíte s Williamem. Vraťte se do svého pokoje, ze stolku vezměte My Room Key, zamkněte jím dveře a klikněte na postel. Až se proberete, znovu seberte ze stolu My Room Key a odemkněte si dveře. Běžte si promluvit s Williamem, zda je v pořádku. Opět se vraťte do pokoje a seberte My Room Key a zamkněte jím. Znovu jděte spát. Budete trpět nočními můrami. Běhejte z jedné strany chodby na druhou a zkoušejte dveře. Až se octnete v kostele, běžte k oltáři dokud se neobjeví děsivý obraz. Až se opět vzbudíte, bude vše kolem rozházené. Vyjděte do chodby a v nedaleké komodě najdete v zásuvkách lektvar zdravého rozumu a křesadlo. Projděte na konec chodby a ze stolku seberte dokument Nightmare. Z komody seberte křesadlo a v zásuvce komody je ještě olejnička. Vstupte do Williamova pokoje. Všude bude červený opar. Z židle seberte Hall Key. Ze stolu vzadu pak seberte dokument William's Note a vpravo na dalším stole je křesadlo. Ještě jedno křesadlo pak najdete v zásuvce komody. Vyjděte zpět na chodbu a na dveře na konci vlevo použijte klíč z inventáře. Vstupte do haly a uprostřed u mrtvoly a kostí seberte dokument I See You. Vyjděte z haly na druhé straně a sestupte po schodech dolů.

William's Storage

V levém rohu je mezi kameny křesadlo. V pravé části místnosti je mříž zamčená na zámek. Právě tohoto zámku je zapotřebí se zbavit, abychom se dostali dál. Vstupte do protějších dveří a ze stolu vlevo seberte lektvar zdravého rozumu. O kousek dál vlevo leží páčidlo. Vstupte do levých dveří a v místnosti za nimi vlevo seberte ze stolu lucernu a také dokument William's Shed. O něco dál v levém rohu místnosti je laboratorní nádoba. V regálu vpravo je olejnička a v dalším regálu více vpravo je ještě laudanum. Vyjděte z místnosti a vstupte do dveří naproti. Sejděte po schodech dolů a na vrcholu regálu vpravo vzadu je olejnička. Na rcholu dalšího regálu za vašimi zády (v centru místnosti) je křesadlo. Obejděte zprava regály. V levém regálu je mezi lahvemi lektvar zdravého rozumu. Vpravo je malá truhla, na kterou použijte páčidlo a z truhly seberte kladivo. Na zelenavě zářící sud použijte nádobu z inventáře a získáte nádobu s kyselinou. Ze stolu ještě seberte dokument Acid Container a tím jste v této místnosti hotovi. Vyjděte opět po schodech nahoru a dejte se do dveří vlevo, abyste se dostali do první sklepní místnosti. V levé části místnosti je zamčená mříž, o níž jsem se výš už zmiňoval. Na masívní zámek mříže použijte kyselinu z inventáře a poté ještě do zámku bouchněte kladivem. Cesta dál je volná.

Warehouse

Jste ve velkém skladišti, kde jsou vysoko navršené bedny. Nejprve jděte vpravo a u mrtvoly seberte ze židle Lobby Key. Vraťte se na začátek a pokračujte směrem vpravo, kde je psací stůl, ze kterého seberte dokument Ghost Boxes. Vpravo je místo, kde je jen jedna bedna, takže by se to dalo přeskočit. Budete se ale muset vrátit na místo, kde jste sebrali klíč, vzít židli a donést ji ke zmíněné bedně. Pak už stačí jen skočit. Dojděte k místu, kde jsou pryčny. Na zemi leží obrovský klíč – Warehouse Section B Door Key. Odemkněte si jím dveře vlevo a projděte do další části skladu. Tady už těžko zabloudíte. Dostaňte se k žebříku vedoucímu vzhůru a vylezte po něm. Vyjděte po schodech nahoru ke dveřím vedoucím do Lobby. Opět budete mít halucinace. Nejprve běhejte po kobce, ze které není cesty ven; poté seberte ze země u brnění Original Lobby Key. Až se vrátíte do reality, odemkněte si klíčem dveře a projděte dál.

Lobby

Vstupte do dveří vpravo a v pravém rohu je kulatý stolek, na kterém leží lektvar zdravého rozumu. Z psacího stolu seberte dokument Stranger in my Life a křesadlo. Dále zaměřte svoji pozornost na komodu, která je vlevo od psacího stolu. V jedné zásuvce je olejnička a v jiné další křesadlo. Až všechny předměty seberete, vyjděte z tohoto pokoje ven a dejte se vpravo. Vstupte vlevo do místnosti s vyraženými dveřmi. V polici regálu vpravo je křesadlo. Poté otevřte horní zásuvky komody a seberte Little Needle. Přejděte do malé navazující komory. V regálu vpravo na konci lze najít olejničku a 2 křesadla. Ještě jedno křesadlo je v proskleném stolku vlevo od vchodu do komory. Přineste si nějakou židli a rozbijte skleněný kryt, abyste se k předmětu dostali. Vyjděte opět ven a vystoupejte po schodech nahoru. Vpravo na konci jsou vedle sebe dvě knihovny. V jedné je laudanum a v druhé křesadlo. V další knihovně dál vlevo je na jedné horní polici položená páka. Sundejte si ji dolů, protože ji za chvíli budete potřebovat. V levé části ochozu jsou dvoje dveře. Do těch proti schodišti zatím nemá smysl chodit. Vstupte do těch levých (použijte na ně nejprve Little Needle). Rovnou zvedněte páku a vezměte si ji s sebou. Projděte na konec dlouhé chodby, kde vstupte do dveří, položte páku na zem a v místnosti seberte ze stolu dokument My Own Creepy Story. Nyní zameřte svou pozornost na knihovnu v rohu. Zatáhněte za ni a zjistíte, že je odklápěcí. Na zdi za knihovnou je pákový mechanismus. Do otvoru vložte páku, kterou jste si přinesli z haly, a zatáhněte. Vyjděte na chodbu a zjistíte, že zával vpravo zmizel. Jděte do temné chodby, avšak znovu se přenesete do snového světa. Stále běžte chodbou, avšak jakýsi teleport vás bude neustále vracet zpět. Pokaždé bude chodba temnější víc a víc. Až vás to teleportuje počtvrté nebo popáté, měly by se po levé straně objevit dveře. Projděte dlouhou chodbou osvětlenou červenými svícny a na konci se dotkněte koule, která leží na podstavci. Přenesete se zpět do reality a vyjděte na chodbu a poté do haly. Sejděte po schodech dolů a otevřou se dveře pod schody, za kterými je malá komora. Musíte si přinést nějakou bednu nebo židli, abyste vyskočili na velkou bednu. Odházejte bedny z kouta a objevíte truhlu. V truhle je William's Study Room Key a 2 křesadla. Vyjděte zpět do haly, vystoupejte po schodech nahoru a jděte vpravo k masívním dveřím, na které použijte získaný klíč.

William's Study Room

Vstupte do studovny a důkladně prohledejte komodu vpravo vzadu. V zásuvkách najdete lektvar zdravého rozumu a 2 křesadla. Nic dalšího v této místnosti není. Odtáhněte stranou těžkou bednu a objevíte otvor v podlaze vedoucí kamsi do sklepa. Seskočte dolů a vlevo seberte laudanum. Projděte dveřmi dál. Vpravo je za bednami skrytý lektvar zdravého rozumu. Pokračujte až k pavučině ze slizu. U stěny leží v proskleném stolku křesadlo. Odházejte z kouta pytle a stoupněte si tam. Vpravo za regálem uvidíte tajné tlačítko, které stiskněte. Následně uvidíte, že pavučiny slizu zmizely. Z podstavce si seberte Dungeon Key a vzadu z regálu olejničku. Nyní se vracejte stejnou cestou zpět až na začátek sklepa. Poté se přenesete zpět do haly.

Lobby

Až se trochu vzpamatujete, vyjděte po schodech nahoru. Vstupte do dveří naproti schodišti, projděte až na konec chodby a zatáhněte za páku vlevo od dveří. Lustry v chodbě se rozsvítí. Vracejte se zpět chodbou a po levé straně jsou nově otevřené dveře. Ze stolu si seberte Dungeon Entrance Key a ze zásuvky psacího stolu křesadlo. Vyjděte ven na chodbu a lustry opět pozhasínají. Dejte se zpět vpravo tam, kde jste tahali za páku. Z okna proti vám vyrazí monstrum, takže nyní musíte jednat opravdu rychle. Použijte na dveře nejprve Dungeon Entrance Key, na masivní dveře Dungeon Key a budete moci pokračovat do další úrovně.

Dungeon

Sejděte po schodech dolů. Jste na rozcestí chodeb. Můžete se jít podívat vlevo až na konec dlouhé chodby, ale zatím to nemá smysl. Na konci je děravá zeď, kterou však holýma rukama neprorazíte. Dejte se tudíž vpravo. Vlevo u hromady mrtvol seberte dláto (Chipper). Na nedalekém psacím stole je část koule a rovněž dokument Victim Mind. Projděte do dalších dveří a jste v další chodbě. Vstupte do nedalekých dveří o kousek dál vpravo. Vlevo v rohu seberte String a z psacího stolu dokument Prison Secrets. Dále na psacím stolu leží 2 křesadla. V přihrádce stolu je další křesadlo. Poslední křesadlo je vlevo od stolu u postele. Zkuste postelí pohnout, ale nepůjde to. Zřejmě ale něco pod postelí je. Další věc je, jak se dostanete ven? Dveře se za vámi zabouchly a není možné je otevřít. Nyní za pomoci nasbíraných křesadel zapalte čtyři svíčky (v každém rohu je jedna). Postel se odsune stranou a seberte láhev s olejem. Dveře jsou odblokované a můžete vyjít normálně ven. Teď jak dál? Vlevo jsou na konci těžké zavřené padací dveře, takže tam nemá smysl chodit. Dejte se vpravo a na rozcestí opět vpravo k závalu. Přeskákejte přes kameny a trosky a dojdete do místnosti osvětlené pochodněmi. Vlevo z police knihovny si seberte část koule a vložte do podstavce vpředu. Vpravo jsou schůdky, které vedou k zamřížovaným okénkům. Za nimi jsou vězeňské cely. Za třetím okénkem je kladivo. Abyste se k němu dostali, musíte použít provaz, který máte v inventáři. Kladivo můžete rovnou spojit v inventáři s dlátem a získáte tak kladivo a dláto. Nyní se vydejte na začátek podzemí, kde jsem se zmiňnoval o tom, že levá chodba vede k děravé zdi. Na tuto zeď použijte kladivo a dláto a projděte do skryté místnosti. Vlevo z beden seberte olejničku. Odházejte na stranu dřevěné bedny, protože za nimi je v regálu schovaný lektvar zdravého rozumu. Otevřte dvířka na těle bronzového býka a seberte část koule. Nyní se opět vraťte do místnosti s podstavcem. Vlevo odtahejte bedny stranou, abyste si zpřístupnili dveře a poté těmito dveřmi projděte. Jděte vlevo, kde mezi kameny najdete olejničku. Nyní se vydejte chodbou na druhou stranu a jděte nejprve vlevo a poté vpravo. V rohu za sudy najdete olejničku a křesadlo. Pokračujte dál a v dalším rohu je na velké bedně lektvar zdravého rozumu. Na regálu, který je hned vedle, najdete další křesadlo. Nedaleko vás je zamčená mříž na masívní zámek. Použijte na zámek kladivo s dlátem a můžete projít dál. V místnosti seberte vlevo z podstavce mezi postelemi část koule a vpravo z komody olejničku. V zásuvce komody je ještě křesadlo. V pravém rohu místnosti je hromada beden. Odházejte je a zjistíte, že na zdi je páka. Použijte na ni olej z inventáře a zatáhněte za ni. Vyjděte z místnosti ven, dejte se vpravo a po pravé straně uvidíte otevřenou padací mříž, za kterou je chodba vedoucí do chrámu.

Temple

Ve zkrvaveném bazénku je olejnička. Vstupte do dveří vlevo. Je tu celkem 5 dřevěných mučících panen. V každé je jeden klíč, ale jen jeden správný. Měl by to být druhý zleva – Choice Room Key. Pokud seberete jiný klíč přenesete se do odporné místnosti bez dveří, kde vás zabije monstrum. Po sebrání správného klíče vyjděte ven a použijte klíč na dveře vpravo. Za dveřmi seberte část koule a páčidlo. Vyjděte ven a páčidlo použijte na prkna vpravo. Dostanete se na jakýsi podzemní hřbitov. Propleťte se mezi kříži a na konci seberte část koule. Přenesete se do jiné reality. Běhejte od jednoho konce chodby na druhý. U mrtvol seberte dokument Last Day of Surviving. Vstupte do místnosti a dotkněte se koule. Přenesete se do Choice Room, která je za závalem. Seberte dokument Hard Choice. Vpravo a vlevo máte obětiště pro obětování ktve. Pokud obětujete svoji krev vlevo, zemřete a hra končí; pokud vpravo uvidíte v animaci Williamovu smrt a poté se vrátíte zpět do chrámu do hlavní místnosti. Vydejte se dveřmi zpět do Dungeonu.

Dungeon

Podzemí se zaplaví vodou a budou na vás útočit vodní příšery. Běžte až do ohybu chodby, kde jsou vpravo na sobě sudy. Za nimi je olejnička a křesadlo. Vstupte do místnosti vpravo a vzadu z komody sebete další olejničku a rovněž křesadlo, které by mělo plavat ve vodě. Dotkněte se koule. Přenesete se do svatyně. Nyní musíte umístit koule na podstavec ve správném pořadí. Pořadí je následující: světlečervená, zelená, fialová, černá, tmavěčervená a zelenomodrá. Tady však nastává problém. První dvě koule jde umístit poměrně snadno. U dalších koulí je to však mnohem obtížnější. Musíte hledat správnou polohu na oltáři, abyste se trefili do přesného místa. Je to opravdu těžké a sám jsem nad tím strávil asi půl hodiny než se mi všechny úlomky podařilo správně umístit. Až budete mít hotovo, tak běžte do chodby, kde jsou těžké padací dveře, o kterých jsem se už výš zmiňoval. Nyní jsou otevřené. Vstupte do velký dřevěných vrat vzadu a vyjdete ven z hradu do lesa a je konec.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

Screenshot

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář